maandag 9 januari 2012

Spelen met cijfers

Een week niet geschreven, jullie zullen nu wel uitgekeken zijn op die lege flessen... Het is hier ondertussen opgeruimd, de kerstspullen staan al weer een paar dagen in de kelder. Ik had gewoon niet zo veel te melden. Ik heb wat gehaakt;
En de loodgieter is begonnen aan het vernieuwen van de riolering, dus de tuin ligt nogal overhoop. Hij werkt in etappes, helaas. Verder ben ik bezig met een quilttop voor de winkel, die wil ik nog niet laten zien. Ik heb nog geen één huisje gemaakt, het komt er gewoon niet van.  Misschien moet ik maar van de deelnemers lijst....
Maar wat bedoel ik met "spelen met cijfers"? Ik zat zojuist de nieuwe Margriet te lezen, een artikel over echtscheiding. Het ging er onder andere over, dat kinderen van gescheiden ouders zoveel kans lopen te ontsporen in hun latere leven. Jaja, zelfs TWEE keer zoveel kans als kinderen van niet-gescheiden ouders!! Maar wat heb ik aan deze bewering, als er geen cijfers bij staan? Ik bedoel, er zal toch empirisch onderzoek hebben plaatsgevonden? Hoeveel jongeren hebben ze in hun onderzoek betrokken? Waren het er 10 om 10 (wel/niet gescheiden ouders)? Of waren het er 100.000 om 100.000? Stel dat 1 op de 10 jongeren met niet-gescheiden ouders ontsporen, dan hebben we het dus over 2 jongeren met wel-gescheiden ouders. Dat is een "significant" verschil. Hebben we het echter over 1 op de 100.000, c.q. 2 op de 100.000, dan spreken we toch van een verwaarloosbaar verschil? Maar nee, er worden geen cijfers vermeld, en mijn nekharen gaan dan overeind van zo'n loze bewering!! Dit soort dingen lees ik vaker. Vooral zinnen die beginnen met de woorden "wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond" kunnen mij ontzettende jeuk bezorgen... Stel je bovenstaand voorbeeld eens voor in een statistiekje, WAUW, dat ziet er meteen heel wetenschappelijk en serieus uit!!
Zo, dat moest ik even kwijt!! Sorry... Verder was het overigens best een aardig artikel! En ach, ik had tenminste weer iets te schrijven!!

9 opmerkingen:

Lida zei

Als gescheiden moeder kan ik verklaren dat het totale nonsens is wat ze uitkramen, want het ligt er niet aan of ze gescheiden zijn, maar hoe ze gescheiden zijn, wat de meeste impact heeft op een kind, als beide ouders hun kinderen goed opvangen en in goed overleg verder opvoeden zonder hun geschillen over de hoofden van de kinderen uit te vechten, dan komen ze echt wel goed terecht! Zo en dat wilde ik even kwijt! Maar je hebt hele mooie granny's gehaakt, dat wilde ik ook even zeggen! Fijne dag
Lida

GRANNY'S HOUSE zei

Kan ik alleen maar mee eens zijn, onze 5 kleinkinderen van gescheiden ouders doen het goed, behalve de oudste, maar dat heeft meer te maken met zijn adhd.
Niets van aantrekken dus en gewoon doorgaan zoals jij denkt dat goed is.

Groetjes
Ines

Quibi zei

Leuke haakwerkjes!!

Miranda zei

Gelukkig kan je het van je afschrijven en naast je neer leggen. Getrouwd blijven in een slecht huwelijk lijkt me ook helemaal niks voor kids om daarin op te groeien....kunnen ze daar misschien beter eens een onderwerp over schrijven niet!

mieke zei

Ik kan er niet over meepraten, maar wat ik zo lees sluit ik me bij Lida en Miranda aan.

Diana zei

In het jaar dat ik psychologie (na 1 jaar gestopt) studeerde kregen we het vak logica. We moesten een artikel zoeken en in vrijwel elk artikel zouden zeker 3 beweringen zijn die logisch onjuist zijn. Bij het vak psychodiagnostiek kregen we uitleg over onderzoeken en over hoe groot de steekproefgrootte moet zijn e.d. Heel veel onderzoek kan je op basis daarvan onderuit halen. Maar als ik heel eerlijk ben neem ik zulke beweringen niet zo serieus als ze in de Libelle, Margriet,of iets dergelijks staan. Probeer je pas druk te maken als de mensen in jouw omgeving, of serieuzere bronnen zulke dingen beweren. Een Margriet of Libelle is bedoeld om je mee te vermaken. Maar als dat nou niet lukt dan ligt er voor jou in elk geval nog genoeg om te haken en quiten!

Judith zei

Meid adem in adem uit. laat ze toch allemaal de pip krijgen. Doe waar jij je lekker bij voelt, doe dan vanuit je hart dan kan je niet fout gaan. Ga lekker haken, quilt wat aan die mooie geheime quilt, stap in je laro en geef GAS!

Supergoof zei

Kijk naar dat prachtige kind van je en dan weet je dat het onzin is!
O ZO!!
;o)

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.